Investigadors de FISABIO-Hospital Dr. Peset i la UV inicien un estudi en pacients obesos i diabètics per a previndre accidents cardiovasculars

L'equip busca noves dianes terapèutiques per a l'obesitat, la diabetis tipus II, la síndrome d'ovari poliquístic i la malaltia periodontal. En l'estudi participaran al voltant de 300 pacients, i compararà les mostres de pacients COVID-19 positius amb COVID-19 negatius.

Investigadors i investigadores de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO)-Hospital Universitari Doctor Peset i la Universitat de València, liderats pel Dr. Víctor M. Víctor, han iniciat un estudi amb l’objectiu de trobar els mecanismes moleculars que permeten dissenyar noves dianes terapèutiques que ajuden a previndre o retardar el desenvolupament d’esdeveniments cardiovasculars.

L’estudi durarà quatre anys i participaran al voltant de 300 pacients amb obesitat, diabetis tipus 2, síndrome d’ovari poliquístic i malaltia periodontal, així com els seus corresponents controls.


“La nostra investigació se centra en el desenvolupament de noves dianes terapèutiques per al tractament d’aquestes malalties associades amb la resistència a la insulina i que solen provocar accidents cardiovasculars en els pacients que les pateixen. L’estudi ens permetrà a més comparar les mostres de pacients COVID-19 positius amb COVID-19 negatius”, ressalta el doctor Víctor M. Víctor.


 

Per a desenvolupar-lo, la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha concedit a l’equip (un grup multidisciplinari compost per investigadors nacionals i de la Universitat de Cambridge) més de 200.000 euros, dins del seu Programa Prometeu d’ajudes a grups d’investigació d’excel·lència.

Principalment, s’estudiaran patologies com l’obesitat i la diabetis tipus 2, que constitueixen un repte per a la sanitat mundial i també en l’àmbit la Comunitat Valenciana. De fet, cada any augmenta la prevalença d’aquestes patologies i, per tant, la despesa sanitària i la mortalitat deguda a malalties cardiovasculars relacionades. Al seu torn, en pacients amb aquestes patologies empitjora el pronòstic i desenvolupament de la COVID-19.

També és objecte d’estudi del grup d’investigació la síndrome d’ovari poliquístic, una de les causes més freqüents d’infertilitat femenina, i la malaltia periodontal, inflamació crònica de les genives que pot arribar a causar pèrdua de dents i inflamació crònica.

En els dos casos es tracta també de patologies relacionades amb la resistència a la insulina, una síndrome que afecta un de cada tres adults i que es produeix quan l’organisme deixa de reaccionar a l’acció de la insulina, una hormona produïda pel pàncrees i la funció de la qual és modular els nivells de glucosa en la sang, així com la seua distribució als teixits.

“Aquest projecte ens permetrà poder investigar en profunditat els mecanismes subjacents que intervenen en el desenvolupament de les malalties que cursen amb resistència a la insulina. Entre aquests mecanismes, ens centrarem en la disfunció mitocondrial i la seua dinàmica, l’estrés de reticle endoplasmàtic, canvis en l’autofàgia i la mitofàgia, la interacció leucòcit-endoteli i alteracions en l’inflamasoma”, assenyala l’investigador principal de l’estudi.

“Haver pogut rebre aquest Projecte Prometeu -afig el Dr. Víctor- com a grup d’investigació d’excel·lència de la Comunitat Valenciana és per a nosaltres un orgull i un reconeixement extraordinari”.


Fuente: Fisabio
Comparte
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email